Genel

İbrice Dalış Merkezi ile Saroz’u keşfedin

Sualtı dünyasını hep merak etmişizdir. Bu merak bizi genelde belgesellere veya bu doğa sporunu yaşamak için dalış merkezlerine götürür. İbrice Dalış Merkezi ile Marmara’nın Ege‘ye açılan kapısı Saroz Körfezi’ni keşfetmeye gitmiştim.

Takipçilerimden biriydi Serhat Zorlu. İbrice Dalış Merkezi’nde dalış hocası olduğunu bilmiyordum. Trakya’yı gezicem diye facebook’tan yazdığımda hemen beni davet etti. Daha yeni 1 yıldız dalgıç olarak Saroz Körfezi‘nde dalış yapabilir miyiz diye sormuştum. Gel ayarlarız dediğinde profilinde ki dalış fotolarından benim gibi sıradan bir dalgıç sanmıştım. Meğer Dalış okulu hocasıymış…

Neden Mi?

İbrice Dalış Merkezi Ailesi ile tanışın…

Ve beni kendisi gibi sualtı dünyasına hayran İbrice Dalış Merkezi yöneticileri Ahmet ve Derya Uz çiftiyle tanıştırdı. İkiz 15 yaşındaki dalgıç çocukları ve tecrübeli hocalarıyla 14 yıldır Saroz Körfezi İbrice Dalış Merkezi ile biz sualtı dünyası hayranlarını misafir ediyorlar…

Bu söylediklerimde aslında bir şey yok her işletmenin yapabileceği şeyler. Ancak bu tecrübelerini ailecek işlettikleri dalış merkezinde aile sıcaklığı ile yapıyor olmaları. Şimdi ne demek istedi diyeceksiniz. Anlatmaya çalışayım. İlk defa gördüğüm ve tanıdığım bu insanlar mesleklerinden öte bir şey daha yapıyorlar. Öyle sıcak sohbet ve muhabbetleri var ki! Dalış için bile geldiğinizi unutuyorsunuz. Bizim saat 13.’de ki randevumuza gelip dalışımızı yaptık. Ama ayrıldığımızda akşam saat 6 olmuştu. Güler yüzlü, hoşsohbetli bu insanlarla geçirdiğimiz vakit benim için bir ayrıcalık olmuştu.

Endişe ve Korkuları Güler yüzle Yeniyorlar:

Discovery deneme dalışı ile içinizdeki dalgıcı ortaya çıkarabilirsiniz!

O gün orada karşılaştığım bir ilk deneme dalışını anlatayım sizlere..

İnanır mısınız!…

Tatlı dilin gücü diyelim, ne diyelim başka bilemedim.

İlk kez deneme dalışı yapmak için gelen üniversite öğrencisi Hanife hanım “ ben denemek istiyorum ama suyun altına bile bakmaya korkuyorum” demişti Derya hocaya… Sohbet muhabbet eşliğinde dalış takımlarını giyip dalış bölgesine giderken bile Hanife Hanım’ın endişeleri yüzünden okunuyordu. Suyun altına bakmaya korkan Hanife’ye Derya Hoca su üzerinde verdiği 15 dk. motivasyon ve eğitimin ardından suya dalmaları bir oldu. Sonra onları 35 dk. bir dalışın ardından su üzerinde gördüm. Gülücüklerle sualtı keşiflerini kutluyorlardı herhalde.

Endişe ve korkuları bilgi ve tecrübenin yanında hoş sohbetle yenmeleri bence büyük bir ayrıcalık. Bu da onların ailecek işlettiği bu dalış merkezinde mümkün oluyor. İnanın kimseye müşteri olarak bakmıyorlar, misafirliğe gitmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi…  Bence profesyonelliklerine endişeleri nasıl yeneceklerini de katmışlar…

Sizlere Biraz Saroz Körfezi Sualtı dünyasından bahsedeyim..

Edirne’ye bağlı Saroz Körfezi’nin en büyük farkı kendi kendini temizleme özelliğiyle sürekli berrak kalmasıymış. Bu da, su altı yaşamı ve çeşitli batıklarıyla dalış turizminde ön plana çıkmasını sağlamış.

Saroz Körfezi Sualtı Müzesi ile Yerli yabancı dalgıçların gözdesi olmuş:

Dalış turizminin önde merkezleri arasına girebilmek için Saros Körfezi‘nde 10 yıldır su müzesi çalışmaları yapılıyor. Tarihimize sembol olmuş heykeller, Batıklar ve resifler ile yerli ve yabancı dalgıçların ilgisini çekmeyi başarmış. Çeşitli tanıtımlar ve dalış merkezleri ile İbrice Limanı Türkiye’nin dikkat çeken dalış merkezi haline gelmiş.

Saroz körfezi sualtı müzesi

Su altı müzesi oluşturmak amacıyla batık projeleri profesyonel dalgıçların ilgi odağı olmuş.  Bu yıl batırılan Airbus A330 tipi yolcu uçağı, benim gibi dalış tutkunlarından ilgi görüyor. Bölgeye gelen amatör ve profesyonel dalgıçlar körfezin su altı güzelliklerine tanık oluyor.

Saroz Körfezi Sualtı müzesi

Saroz Körfezi dalışlarında nelerle karşılaşırsınız?

Çeşitli ülkelerden gelen Profesyonel dalgıçların merak ettikleri Batık uçak 26 metrede, gemi ise 30 metre derinlikte yer alıyor.

İbrice Limanından yapacağınız Saroz Körfez‘i dalışlarında 25 farklı dalış bölgesiyle zenginliğini ortaya koymuş.

Saroz Körfezi Canlı Popilasyonu da oldukça geniş..

Körfezin berrak sularında batıklara dalarken gelincik, gümüş, karagöz, müren, orfoz balık türlerini ve ıstakoz, denizanası, denizatı, ahtapot ile sünger çeşitleri ile de karşılaşa bilirsiniz.

İbrice Dalış Merkezi Profesyonel Dalışlar…

Bende 1 yıldız dalgıç olarak 18 mt. Bir dalış için Ahmet Uz ile 35 dk. harika bir dalış yaptık. Ahmet Hocanın profesyonel dalışlığı ve sakinliği beni çok etkilemişti. Bölgeyi ve sualtı dünyasını çok iyi biliyor ve dalgıç işaret diliyle şiir okur gibi anlatıyordu bana… Sanki canlı bir belgesel çekiminin baş aktörleri gibiydik.

İbrice Dalış Merkezi Nerede?, Nasıl gidilir.?

Saroz Körfezini Doğasıyla yaşarken Sualtı güzelliklerini de unutmayın..

Saroz ve İbrice’nin doğasının verdiği huzur dolu güzelliğini sualtında da göreceksiniz. Saroz körfezi sualtı popülasyonu Kuzey egenin tüm güzelliklerini önünüze sunacaktır. Sadece televizyonlarda görebileceğiniz bir çok sualtı canlı türlerine dokunacak kadar yaklaşarak onlarla tanışma fırsatı bulacaksınız.

Su altını merak edenler ama çekinenler için yazıcam şimdi de.. 

İyi okuyun derim. İçinizdeki dalgıç ruhunu çıkartmak için korkuyu heyecana çevirin.

Nasıl mı?

Yıllar önce keşfettiğim bir şey vardı kendimde.  Neydi Bu?  Korkuyu heyecana çevirmekti! Korku insanın savunma mekanizmasıdır. Tehlikeli durumlara karşı geri adım atmadır aslında. Eee peki ne yapılmalıydı bu duruma.. (şu an sesli düşünüyorum, pardon sesli yazıyorum)  İnsan bilmediği her şeyden korkardı. Neydi bilmediğim. Bunun güvenli olup olmadığıydı. Peki ne yapmalıydım. Bilmediğimi öğrenmek. Ortada bilinmeyen kalmayınca korkuda gider diye düşündüm. Öğrendim peki korku gitti mi?  Hayır gitmedi!!  Ama şu oldu. Korkuyor ama yapabileceğimi biliyordum. Yani korkuyu yapabileceğim heyecanına çevirmiştim. İşte zevki de buradan çıkıyordu.  Bu psikolojik deneyimimi anlattığıma göre..

Benim ilk Deneme Tüplü Dalış heyecanım;

Tüplü Dalış yapanlar hatta birçok defa yapanlarda bu ilk deneyimlerinden sonra şunu fark ediyorlar. Heyecanın ötesinde denizin altında başka bir Dünya’nın olduğunu. Aşağıdaki doğa florasının içinde onlardan biri olmak büyük mutluluk her şeyden öte. Onlardan biri olmak nasıl mı?

Normal de sokaklarda, bahçelerde kedilerimiz köpeklerimiz vardır sevebileceğimiz veya onlarla oynayıp yiyecek bir şeyler verebileceğimiz. Balıkların etrafımda dolaşıp elimden bir şeyler yiyebileceğini hiç düşünmemiştim. Çoğuna yüzerken dokunabildim bile.. Oysaki balık avına çıktığımızda saatlerce balık yakalamak için uğraştığınızı düşünün. Aslında onlar bizim oyun arkadaşımız bile olabilirmiş.

Saroz körfezi Türkiye’nin yeni dalış merkezi olmuş bile.. Sualtı Müzesi, Batık gemi ve uçağı, zengin sualtı canlı popilasyonu ile İstanbul’a en yakın dalış merkezi olarak İbrice Dalış Merkezi ayağınızın altında….

Bir yanıt yazın